ישנם אנשים בעלי כריזמה וקסם שמצליחים למשוך אליהם תשומת לב והערצה מהסביבה. הם כל כך מושלמים ומושכים, שקל להתאהב בהם, אפילו קל מדי, אך עם האהבה וההערצה מגיעים שיברון הלב, התנפצות האשליות והבדידות, כשמושא ההערצה מאבד עניין במעריץ/צה.
הם פופולאריים ובולטים בכל אירוע, בפגישות עסקים, במסיבות קוקטייל, במפגשים חברתיים ועוד. הם חברותיים, בעלי חוש הומור, בעלי טקט ועיתוי מושלמים. הם מצליחים להתחבב גם אנשים פחות חברותיים. בקיצור, הם אשפים ביחסי אנוש וזוכים בכל הקופה כשהם מכוונים ליעד מסוים.
מי אוהב את עצמו יותר נשים או גברים?
רבים נוהגים לשייך את תכונה הנרקיסיזם לאנשים כריזמטיים. הדעה הרווחת אצל פסיכולוגים רבים היא שביטחון עצמי גבוה הוא מפתח מרכזי להשגת יעדים בחיים. עם זאת, ישנם אנשים שהביטחון העצמי הגבוה חוצה גבול דמיוני, מביטחון עצמי המושתת על תכונות וכישורים אמיתיים, לסוג של תחושת עליונות על הסביבה, שלא תמיד מושתתת על יכולות הקיימות באותו האדם.
מחקר מטעם אוניברסיטת באפלו ללימודי ניהול, בדק את מידת הנרקיסיזם הקיימת במספר קבוצות של אנשים, במחקר שכלל 475,000 משתתפים. אחת המסקנות שאליה הגיעו החוקרים, התייחסה לנתון שגברים קיבלו ציונים גבוהים יותר במבחני אישיות לנרקיסיזם, מאשר נשים בכל קבוצות הגיל.
חדרים לפי שעה בשרון
לפי דבריה של ד"ר אמילי גריאלייה, שהשתתפה במחקר, התכונה הנרקיסיסטית מתקשרת למספר הפרעות באישיות, כמו, אי-יכולת לקיים מערכות יחסים ארוכות טווח, הפרעות בהתנהגות ותוקפנות.
במקביל לממצאים אלו, טוענת ד"ר גריאלייה, תכונת הנרקיסיזם מגדילה את תחושת הביטחון העצמי, את היציבות הרגשית והצורך להצטייר כמנהיג. ד"ר אמילי גריאלייה מסבירה שע"י חקר ההבדלים בין המינים אפשר ניתן לבחון ממצאים אחרים הקשורים לתכונת הנרקיסיסטית הקיימת אצל גברים ונשים.
במסגרת המחקר, החוקרים בדקו וניתחו מעל 355 מאמרים, מצגות ומחקרים אחרים שנעשו בעבר ונגעו לשאלת מהם ההבדלים בין המגדרים כשמדובר בנרקיסיזם.
מה בדקו החוקרים - סלפי?
החוקרים בדקו שלושה אספקטים של הנרקיסיזם: מנהיגות/סמכות, גרנדיוזיות/ראוותנות וזכאות, במובן של, מי זכאי לקבל יותר או להיות הראשון לקבלת הנחות ופריבילגיות.
ההבדל המשמעותי ביותר בין גברים לנשים נגע לתחום הזכאות. מהמחקר ניתן להסיק שגברים מרגישים שהם זכאים להנחות והעדפות מסוימות והם גם עומדים על זכותם לבקש ולקבל את אותן הזכויות.
הפער המשמעותי הנוסף, היה בתחום של מנהיגות/סמכות. ד"ר גריאלייה, טוענת שבהשוואה לנשים, גברים מגלים יותר אסרטיביות ורצון לכוח וסמכות, מאשר נשים. באספקט השלישי, של ראוותנות, לא התגלו הבדלים בממצאים בין גברים לנשים. כלומר, גם גברים וגם נשים, משדרים באותה המידה יהירות ומרוכזים בצרכים ובדרישות שלהם.
הקשר בין נרקיסיזם לתמונות סלפי
החוקר קית קמפבל, קושר בין תכונת נרקיסיסטית חזקה לבין הדחף לצלם תמונות סלפי בקצב מסחרר.
קמפבל, וחוקרים נוספים שעוסקים בנושא של נרקיסיזם במאה הנוכחית, מאמינים שתופעת הנרקיסיזם קשורה לגורמים גנטיים ותרבותיים. תכונה זו בולטת בחברות מסוימות אצל גברים, מפני שנרקיסיזם לעיתים קרובות, מזוהה עם גבריות. חלק מהתופעה גם קשור לדרך שבה גדל הילד. לא פעם אפשר לשמוע הורים מתגאים בילדם "המיוחד" ש"אינו מפחד מדבר". כבר בתחילת דרכו, ילד ממין זכר, נדרש להוכיח את הייחודיות שבו.
קמפבל טוען שישנם סימנים קבועים שבאמצעותם ניתן לקבוע את מידת הנרקיסיזם הטמונה באדם מסוים. רוב הנרקיסיסטים, נוטים ליהירות וחומרנות, לרמאות, בגידות ולחוסר יושר. מחקר נוסף מצביע על תכונה נוספת, מודרנית, והיא, ההתמכרות לתמונות סלפי. מחקר שפורסם בינואר בנושא זה, מצא שגברים המוגדרים כנרקיסיסטים נוטים לצלם תמונות סלפי יותר מגברים שאינם מוגדרים כנרקיסיסטים.
המחקר כלל 800 גברים שמילאו שאלונים על תכונות אופי ועל הרגלים שונים, כולל צילום תמונות סלפי. באופן לא מפתיע, גברים שנוהגים לצלם תמונות סלפי, קיבלו ציון גבוה על נרקיסיזם. לרוב מדובר בגברים בעלי תכונות אישיות אנטי-חברתיות, הם נוטים לפסיכופטיות ומעריכים את עצמם לפי המראה החיצוני שלהם.
מחקרים שנעשו בין השנים 1990-2013 על מנת לבדוק אם חלו שינויים בגישה לנרקיסיזם מצד שני המינים, גילו שלא חלו שינויים מאז בהתייחסות מצד שני המינים לנושא, ושכנראה שדור הסלפי אינו עומד לחלוף במהרה.
חדרים לפי שעה בחוף דור